Το Ιστολόγιο μας - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
"ΑΤΟΜΟ"
Ποιότητα στην παιδεία, επένδυση στη γνώση!
Μέσης Εκπαίδευσης
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"
Δημοσιεύθηκε από Διεύθυνση σε Νέα · 27 Μάϊος 2014

[image:image-1]

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια που συνθέτουν των «παζλ» των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που όλα αυτά τα χρόνια, λόγω λάθους ή μιας αβλεψίας, βρέθηκαν στη λάθος σχολή ή ακόμα και εκτός κάποιου πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού ιδρύματος.

- Σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν καλά τις σχολές που θα δηλώσουν, δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών, τα μεταπτυχιακά, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

- Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει.

- Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούν οι μαθητές τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Υπάρχουν πολύ καλά τμήματα ΤΕΙ με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ενώ πρέπει να υπολογίζουν πως μπορεί να μην καταφέρουν να εισαχθούν σε μια πανεπιστημιακή σχολή, οπότε μια «δεύτερη λύση» είναι πάντα καλό να υπάρχει.

- Υπενθυμίζεται πως είναι λάθος να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων και όχι σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, και τις κλίσεις του υποψηφίου. Είναι καλό, συνεπώς οι υποψήφιοι να συμπληρώνουν πρώτα τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Δεν είναι λίγοι οι επιτυχόντες που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί στην πορεία κατάλαβαν ότι η σχολή που πέρασαν δεν τους είναι αρεστή και εντελώς έξω από τα ενδιαφέροντά τους.

- Οι μαθητές είναι απαραίτητο να κάνουν μια προεργασία πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, ώστε να μη γίνουν λάθη, τα οποία μετά δεν διορθώνονται.

- Να αποφεύγουν να επιλέγουν τις σπουδές τους με βάση τις «στενές» ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς σχεδόν κανένα τμήμα στις μέρες μας δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του.

- Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει κατασταλάξει σε κάποια σχολή, ειδικά στις μέρες μας, είναι καλό να επιλέξει τμήματα με πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε με το τέλος των σπουδών του να μπορεί να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της αρεσκείας του. Για παράδειγμα τελειώνοντας τη Νομική και έχοντας μια πολύ καλή βάση μπορεί κάποιος πολύ εύκολα με ένα MBA να διαπρέψει στον οικονομικό κλάδο. Στην θετική κατεύθυνση, για παράδειγμα, το Μαθηματικό τμήμα ανοίγει στους υποψήφιους μια σειρά από επιλογές, αλλά και πολλούς ορίζοντες για την περαιτέρω απασχόλησή τους.

- Όσον αφορά την επιλογή «σπουδάζω στην περιφέρεια», εκεί οι υποψήφιοι σε απόλυτη συνεννόηση με τις οικογένειές τους πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος σπουδών. Αν επιλεγεί τελικά η επαρχία, χωρίς όμως να υπάρχουν τα οικονομικά εχέγγυα, πρέπει να ληφθεί υπόψη αν στην πορεία των σπουδών του ο υποψήφιος έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να μπορέσει να πάρει μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχεδίαση Ιστοσελίδας: Ιωάννης Μαργαρώνης
Επιστροφή στο περιεχόμενο