Το Ιστολόγιο μας - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
"ΑΤΟΜΟ"
Ποιότητα στην παιδεία, επένδυση στη γνώση!
Μέσης Εκπαίδευσης
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στις εξετάσεις της Α' Λυκείου και στα ΑΕΙ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"
Δημοσιεύθηκε από Διεύθυνση σε Νέα · 30 Απρίλιος 2014

[image:image-1]Άνω κάτω κάνει σχολεία και πανεπιστήμια μια τροπολογία 149 σελίδων με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Παιδείας που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο.


Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η τροπολογία αφορά 15 εκπαιδευτικούς τομείς ενώ το υπουργείο ετοιμάζει μεταξύ άλλων αλλαγές που αφορούν τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους, την περίοδο διδασκαλίας των μαθητών και τις αργίες και διακοπές.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εισηγήθηκε τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους και τις περιόδους διδασκαλίας μαθημάτων, αργιών, και διακοπών:


* Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου


*Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου


*Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα


*Η 30η Ιανουαρίου να χαρακτηριστεί ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών


Άδειες μετά τις 10 Ιουλίου

Παράλληλα, το νέο "χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση", περιλαμβάνει τα παρακάτω:


*Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.


*Οι άδειες των εκπαιδευτικών ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.


Μεταξύ άλλων, κυρίαρχη θέση στις αλλαγές έχει η λεγόμενη βδομάδα "σχολικής ανάπαυλας", δηλαδή η καθιέρωση της εβδομάδας της Καθαρής Δευτέρας ως εβδομάδας διακοπών. Και αυτό προωθείται για να τονωθεί ο τουρισμός στην περιφέρεια.


Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία βάσει της οποίας θα αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμα τα πτυχία των κολεγίων του εξωτερικού 3ετους διάρκειας καθώς και από κολέγια παρόχους υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πως θα γίνουν οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου

Όπως αναφέρει το Έθνος, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν τα θέματα των εξετάσεων στα χέρια των μαθητών είναι αρκετά πολύπλοκη και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που θα στείλει στα σχολεία το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μέσω του υπουργείου Παιδείας. Αρχικά οι διευθυντές των 1.300 γενικών λυκείων της χώρας σε συνεργασία με τους καθηγητές που διδάσκουν στην Α' λυκείου θα καταρτίσουν το πρόγραμμα εξετάσεων του κάθε σχολείου για όλα τα μαθήματα και στη συνέχεια θα το στείλουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.


Όταν θα σημάνει η έναρξη των εξετάσεων για κάθε σχολείο και κάθε μάθημα ξεχωριστά θα γίνεται καθημερινά ηλεκτρονική κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων και στη συνέχεια ο αρμόδιος καθηγητής του μαθήματος θα συμπληρώνει τα θέματα των εξετάσεων με αυτά που έχει επιλέξει ο ίδιος και θα τα δίνει στους μαθητές του.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ώρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων σε καθημερινή βάση θα ανοίγει το Κεντρικό Σύστημα της Τράπεζας θεμάτων, και οι αρμόδιοι καθηγητές από κάθε σχολείο θα εισέρχονται στο σύστημα με έναν κωδικό που θα έχουν πατώντας ένα κουμπί και θα γίνεται η ηλεκτρονική κλήρωση. Αμέσως θα εμφανίζονται τα θέματα που έχουν κληρωθεί για κάθε μάθημα και κάθε σχολείο ξεχωριστά.


Η Τράπεζα των Θεμάτων για κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 θέματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν όλα μια εβδομάδα πριν από την έναρξη τνω εξετάσεων. τα θέματα θα ανέβουν τόσο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ αλλά και στη Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-Διόφαντος. Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα καταρτιστεί από το κάθε σχολείο ξεχωριστά και θα σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης της Τράπεζας Θεμάτων. Οι εξετάσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου και θα διαρκέσουν δέκα μέρες περίπου.


Οι καθηγητές θα έχουν περίπου μια εβδομάδα στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν όλα τα ερωτήματα που θα συμπεριληφθούν στη Τράπεζα Θεμάτων, προκειμένου να μπορέσουν να επιλέξουν το 50% των θεμάτων που θα βάλουν οι ίδιοι ώστε να μη συμπέσουν με αυτά που θα κληρωθούν.


Επί της ουσίας δηλαδή οι μαθητές κάθε σχολείου θα εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα ανάλογα με την κλήρωση και τις επιλογές του καθηγητή κάθε μαθήματος αλλά τελικά τα θέματα που θα κληθούν να απαντήσουν θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και έτσι όλοι θα μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.


Τέλος, όσον αφορά τα μαθήματα επιλογής όλα τα θέματα θα ορίζονται από τους καθηγητές που διδάσκουν το κάθε μάθημα και όχι από την Τράπεζα Θεμάτων.
στα γράμματα.


*Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο στις 31 Μαΐου.


*Το σχολικό έτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.


Τράπεζα θεμάτων 2014
Η «τράπεζα» θα περιέχει 300 θέματα ανά μάθημα και θα ανακοινωθεί στα σχολεία μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις. Το 50% των θεμάτων που θα δοθούν στις εξετάσεις, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, θα προέρχονται απο την «Τράπεζα θεμάτων», την οποία ετοιμάζουν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Το έγγραφο που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την εξέταση 18 μαθημάτων της Α' τάξης ημερήσιου και των Α' και Β' τάξεων εσπερινού γενικού λυκείου.
Έτσι, για τα μαθήματα αυτά το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τις λεπτομέρειες που αφορούν την εξέτασή τους καθώς και τις μονάδες που αντιστοιχούν.
Για τα μαθήματα επιλογής ωστόσο θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα αναφέρεται ότι το σύνολο των θεμάτων που θα εξεταστούν θα ορίζεται από τους διδάσκοντες.
δείτε
εδώ όλες τις λεπτομέρειες για την Τράπεζα θεμάτων

Τράπεζα Θεμάτων 2014

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), για να δημιουργήσει τη Τράπεζα Θεμάτων προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να υποβάλλει προς κρίση, με στόχο να ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ Τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, της Α’ και Β’ Τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και της Α’ Τάξης Ημερήσιων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

Πατήστε παρακάτω στο αντίστοιχο μάθημα για τις οδηγίες και τις Προδιαγραφές για την Εκπόνηση Θεμάτων:


1.
[ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ]
2.
[ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ]
3.
[ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ]
4.
[ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ]
5.
[ΦΥΣΙΚΗ]
6.
[ΧΗΜΕΙΑ]
7.
[ΒΙΟΛΟΓΙΑ]
8.
[ΙΣΤΟΡΙΑ]
9.
[ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ]
10.
[ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ]
11.
[ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ]

Σύμφωνα με τον Ν.4186/2013 και τις σχετικές ρυθμίσεις, οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου για όλα τα μαθήματα πλην της Ερευνητικής Εργασίας, της Φυσικής Αγωγής και των μαθημάτων επιλογής, καθώς και για τα μαθήματα γενικής παιδείας της Α’ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ, διεξάγονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από ΙΕΠ 2/4 τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.


Συγκεκριμένα, τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα να υποβάλει θέματα είναι τα ακόλουθα:


Α. Εξεταζόμενα Μαθήματα Α’ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α’ και Β’ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου


• Ελληνική Γλώσσα o Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
o Νέα Ελληνική Γλώσσα
o Νέα Ελληνική Λογοτεχνία


• Μαθηματικά

o Άλγεβρα
o Γεωμετρία


• Φυσικές Επιστήμες

o Φυσική
o Χημεία
o Βιολογία


• Ιστορία


• Πολιτική Παιδεία (Α’ Ημερ. ΓΕΛ και Β΄ Εσπερ. ΓΕΛ)

o Οικονομία
o Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
o Κοινωνιολογία


• Θρησκευτικά


• Ξένη Γλώσσα o Αγγλικά
o Γαλλικά
o Γερμανικά


Β. Μαθήματα Γενικής Παιδείας Α’ Τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ
• Ελληνική Γλώσσα

o Νέα Ελληνική Γλώσσα
o Νέα Ελληνική Λογοτεχνία


• Μαθηματικά

o Άλγεβρα
o Γεωμετρία


• Φυσικές Επιστήμες

o Φυσική
o Χημεία


• Πολιτική Παιδεία (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ)

o Οικονομία
o Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
o Κοινωνιολογία.


• Ιστορία


• Θρησκευτικά (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ)


• Ξένη Γλώσσα o Αγγλικά


Τα θέματα που υποβάλλονται θα πρέπει:


(α) Να αφορούν τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.


(β) Να ακολουθούν τις Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί στις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.


(γ) Να είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με τις Οδηγίες και τις Προδιαγραφές ανά γνωστικό αντικείμενο που έχει εκπονήσει η Κεντρική Επιτροπή της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες


(δ) Να υπηρετούν τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος το οποίο αφορούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τα αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια.


Τα Προγράμματα Σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα
http://ebooks.edu.gr/, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Τα θέματα που υποβάλλονται θα πρέπει, επίσης, να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια, να χρησιμοποιούν όπου χρειάζεται την επιστημονική ορολογία και να μην περιέχουν αδόκιμες εκφράσεις καθώς και λέξεις των οποίων τη σημασία μπορεί να αγνοούν οι μαθητές. Να είναι διατυπωμένα με τρόπο που να διευκολύνει την ταχεία κατανόηση του θέματος, να καθορίζονται με ακρίβεια τα ζητούμενα και κατ’ επέκταση να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις.


Κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να υποβάλει θέματα θα πρέπει να ακολουθήσει τις Οδηγίες και τις διαδικασίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και να χρησιμοποιεί τη φόρμα υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.


Μετά την υποβολή, τα θέματα θα αξιολογηθούν από τις Επιστημονικές Επιτροπές των Εξεταζόμενων Μαθημάτων που λειτουργούν στο ΙΕΠ και εφόσον εγκριθούν από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή θα ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. ΙΕΠ 4/4


Οι εκπαιδευτικοί των οποίων θέμα ή θέματα θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή για να ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων, θα λάβουν ηλεκτρονικά (και μόνο) Βεβαίωση ότι θέμα ή θέματά τους θα ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχεδίαση Ιστοσελίδας: Ιωάννης Μαργαρώνης
Επιστροφή στο περιεχόμενο