Οι δεκατέσσερις βασικές αλλαγές στο τοπίο της εκπαίδευσης - Το Ιστολόγιο μας - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οι δεκατέσσερις βασικές αλλαγές στο τοπίο της εκπαίδευσης

Δημοσιεύθηκε από Διεύθυνση σε Νέα · 23/11/2014 01:12:57Δεκατέσσερις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Πρόκειται για πρωτοβουλίες είτε έχουν αναληφθεί εντός του 2014 είτε δρομολογούνται για το 2015. Το news.gr παρουσιάζει ανά θεματική τις μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία είναι αρκετά λιγότερες συγκριτικά με το 2014 όπου είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια με 34 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια
Εφαρμογή του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Γενικού Λυκείου με εκπαιδευτική αυτονομία ως σχολείο γενικής δευτεροβάθμιας παιδείας και εκπαίδευσης.
Θεσμοθέτηση αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Εισαγωγή του νέου θεσμού του «Κοινωνικού Σχολείου» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί λιγότερη ποσότητα ύλης αλλά περισσότερη παιδεία.
Εφαρμογή του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση τέταρτου έτους «μαθητείας».
Επανασχεδιασμός και αναβάθμιση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων ο οποίος επεκτείνεται και στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Ολοκλήρωση και καλύτερη διαχείριση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My School) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων.
Εκπαιδευτικοί
Καθιέρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μεταδευτεροβάθμια
Εφαρμογή της δημόσιας δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης με την ίδρυση σχολών επαγγελματικής κατάρτισης και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων με στόχο την εναρμόνιση σπουδών και αγοράς εργασίας.
Ολοκλήρωση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My Vocational Center) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των Μονάδων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ και ΣΕΚ).
Σχολικά εγχειρίδια
Αξιολόγηση σχολικών εγχειριδίων και διδακτέας ύλης.
Εκτυπωτική βελτίωση των διετών σχολικών εγχειριδίων ώστε να είναι χρήσιμα και την επόμενη χρονιά.
Τριτοβάθμια
Ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασυγκρότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας με την εκπόνηση νέων οργανισμών λειτουργίας τους.
Ψήφιση Νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο τη σύνδεση των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την παραγωγική διαδικασία.
Εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αξίζει να σημειωθεί ότι στον στον προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για:
τη συνέχιση του προγράμματος πρόσθετης διδακτικής στήριξης,
τη συνέχιση του προγράμματος καθαρισμού των σχολικών μονάδων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015,
την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το Υπουργείο φορέων (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ),
την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας,
τη στήριξη των ερευνητικών φορέων,
την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ,
τη διασφάλιση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
την κάλυψη διαφοράς κομίστρου από την παροχή του δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας,
την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων και
την εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών που τα τέκνα τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος (και τις 3 βαθμίδες), αλλά και τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης και της Έρευνας και Τεχνολογίας.


Καλόγηρος Βασίλειος


Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

 
Κατηγορίες
Δημοσιεύσεις ανά Μήνα

ημερολογιο

Ο Καιρός στη Σάμο

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Βρείτε μας στο Google+
Web hosting by ip.gr
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού