Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ" - Το Ιστολόγιο μας - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ"

Δημοσιεύθηκε από Διεύθυνση σε Νέα · 27/1/2014 02:28:18«Περισσεύουν οι αργίες», δήλωσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τονίζοντας πως «οι μαθητές πρέπει να μάθουν περισσότερα και καλύτερα. Γι’ αυτό χρειάζεται πέραν της εμβάθυνσης του μαθήματος η επιμήκυνση του σχολικού έτους. Τα Δημοτικά μας κάνουν μάθημα 170 ημέρες και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια 150. Άλλωστε, ιδιαίτερα στο Λύκειο, περισσότερες ημέρες στο σχολείο σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο».

Αναλυτικά μέρος της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας:

Το θέμα με τη διαθεσιμότητα έχει τελειώσει για το Υπουργείο Παιδείας;

Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.165 διοικητικοί και 1.870 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς έχουμε ήδη επανατοποθετήσει 1.404 εκπαιδευτικούς. Μέσα από τη διαδικασία της ενδο-ιδρυματικής και δια-ιδρυμματικής κινητικότητας προχωρούμε για τους υπόλοιπους, εκεί που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επώδυνη δοκιμασία στοχεύει σε καλύτερα στελεχωμένα ιδρύματα. Αυτό επιδιώκουμε.

Ναι, αλλά οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια έχασαν ώρες μαθημάτων.

Αυτό συνέβη μόνο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και σε κάποια Τμήματα του Μετσοβίου. Όπου χάθηκαν μαθήματα, όμως, θα αναπληρωθούν, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες διδακτικές ώρες, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα μέχρι τον Αύγουστο.

Παρά ταύτα παρατηρείται μια σύγκρουση Πρυτανικών Αρχών και Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και ορισμένα Συμβούλια, ζητούν αλλαγές στο νόμο. Ας ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και μετά από μια εύλογη περίοδο θα αξιολογήσουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις σας είναι μνημονιακές πολιτικές. Είναι αλήθεια αυτό;

Οι μεταρρυθμίσεις υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη αναδιάταξης συνολικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Γιατί εάν βαδίζεις στο ίδιο μονοπάτι θα καταλήγεις στο ίδιο αδιέξοδο.

Και αυτό το μονοπάτι, κατά τη γνώμη σας, που οδηγούσε;

Στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στην ετεροαπασχόληση. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωρίς στρατηγική ήταν αντιπαιδαγωγικό και αντιαναπτυξιακό. Και αυτό είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

Οι αλλαγές σας ποιο στρατηγικό στόχο υπηρετούν;

Το εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο να εφοδιάζει τη νέα γενιά με γνώσεις και δεξιότητες, που θα πολλαπλασιάζουν τους εθνικούς πόρους εξασφαλίζοντας στους πολίτες ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη.

Αυτό αλλάζει, και πως;

Καταρχάς εντάσσοντας όλες τις αλλαγές σε ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό και στοχοθεσία. Η αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας και του εκπαιδευτικού έργου - η αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου και του Λυκείου - η καθολική εφαρμογή του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων - η κατοχύρωση του θεσμού των δημόσιων Προτύπων Πειραματικών σχολείων -το νέο Γενικό Λύκειο – η ριζική αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση του θεσμού της «Μαθητείας» - η δωρεάν δημόσια για όλους Επαγγελματική Κατάρτιση, είναι αλλαγές που προσδίδουν παιδαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Άρα το ζήτημα δεν είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση;

Μπορούμε να κάνουμε πολλά με λίγα χρήματα, διορθώνοντας τα στρεβλά του συστήματος.

Δηλαδή, για παράδειγμα;

Η αξιολόγηση των σχολικών εγχειριδίων και ο εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης, η ένταξη του Μαθήματος της Πληροφορικής με εστίαση στην Αλγοριθμική ως Μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ και Γ’ Λυκείου ή το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και της Φιλοσοφίας, η ενίσχυση των θετικών επιστημών, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο, και στον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι αλλαγές που κάναμε, αλλαγές δομικές χωρίς κόστος.

Στα σχολικά εγχειρίδια τι σκοπεύετε να αλλάξετε;

Η βασική αλλαγή είναι ότι τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και η διδακτέα ύλη, πλέον θα δομούνται με κριτήριο τι χρειάζεται να μάθει ο μαθητής και όχι τι χρειάζεται να διδάξει ο καθηγητής για να συμπληρώσει τις ώρες του. Ιδιαίτερα τώρα που αποσυνδέσαμε την οργανικότητα από τις ώρες διδασκαλίας.

Το νέο Γενικό Λύκειο είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό. Αυτό δεν θα αυξήσει τις ανάγκες για φροντιστήρια;

Το Γενικό Λύκειο έχει αυξημένες απαιτήσεις από τους μαθητές με παράλληλη προετοιμασία τους μέσα στο σχολείο ακυρώνοντας το φροντιστήριο στη πράξη. Μειώσαμε τα μαθήματα εισαγωγής από 6 σε 4 και αυξήσαμε τις ώρες διδασκαλίας τους από 14 ώρες σε 20 εβδομαδιαίως. Εμείς ενισχύουμε το κύρος και την αποδοτικότητα του Δημόσιου Σχολείου, αλλά πρέπει και οι γονείς να το εμπιστευτούν.

Οι αλλαγές ισχύουν από φέτος;

Φυσικά. Έχω δηλώσει ότι ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο θα εφαρμοστεί πλήρως. Δουλεύουμε σκληρά πάνω στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρείται. Αυτό αφορά και την Τράπεζα Θεμάτων και τον Οργανισμό των εξετάσεων; Τόσο η Τράπεζα Θεμάτων, που έχει στόχο να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί την διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά, όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, που έχει στόχο το συντονισμό και τον έλεγχο των διαδικασιών προχωρούν κανονικά.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές;

Δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλαδικές και εφέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από τη φετινή Α’ Λυκείου. Τα μισά θέματα στα οποία θα εξεταστούν στις προαγωγικές προς τη Β’ Λυκείου θα αντληθούν από την Τράπεζα Θεμάτων. Ο καθηγητής τους που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων, θα επιλέξει τα άλλα μισά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

 
Κατηγορίες
Δημοσιεύσεις ανά Μήνα

ημερολογιο

Ο Καιρός στη Σάμο

Βρείτε μας στο Facebook
Web hosting by ip.gr
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού