ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Ο.Ε.Φ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - Το Ιστολόγιο μας - ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΤΟΜΟ"

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Ο.Ε.Φ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δημοσιεύθηκε από Διεύθυνση σε Νέα · 2/6/2014 17:45:06Τα θέματα στα αρχαία ελληνικά κρίνονται συνολικά ως κατάλληλα επιλεγμένα για την εξέταση των υποψηφίων.

Στο διδαγμένο κείμενο οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην 1η και 2η ενότητα των «Ηθικών Νικομαχείων» όπου εξετάζεται η φύση της αρετής και οι δυνάμεις που τη συνθέτουν.

Τα ερωτήματα είναι εύστοχα διατυπωμένα και σαφή. Οι μαθητές μπορούν να απαντήσουν προσεκτικά και συγκροτημένα, αφού οι πληροφορίες αντλούνται από τα σχόλια και τις αναλύσεις του σχολικού βιβλίου.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον «Αρχίδαμο» του Ισοκράτη, απόσπασμα 103-105, και έχει σαφές περιεχόμενο και συγκροτημένη συντακτική δομή, χωρίς ιδιαίτερα δύσκολα συντακτικά φαινόμενα. Από άποψη νοήματος τοποθετείται στο 366 π. Χ., όπου ο νεαρός διάδοχος του σπαρτιατικού θρόνου προσπαθεί να φιλοτιμήσει τους Σπαρτιάτες, ώστε να τοποθετηθούν αρνητικά στην ανεξαρτησία της Μεσσήνης θυμίζοντάς τους τα κατορθώματα των προγόνων τους.

Τα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα μπορούν να απαντηθούν με σχετική ευκολία, αλλά πάντα με προσοχή.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ


Οι απαντήσεις των θεμάτων από την ομάδα φιλολόγων της Ο.Ε.Φ.Ε. συμβαδίζουν με τα σχολικά εγχειρίδια και παραπέμπουν σε αυτά, διότι η σχολική διδασκαλία στηρίζεται σε αυτά. Ειδικότερα για τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα οι πληροφορίες αντλούνται από τις σχετικές σελίδες της Γραμματικής Μ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ αντίστοιχα των βιβλίων Συντακτικού Α. Β. ΜΟΥΜΤΖΑΚΗ και Π. ΜΠΙΛΛΑ.


Αναφορικά, λοιπόν, με την αποσαφήνιση της συντακτικής θέσης της αιτιατικής τί (Γ3α,4)το σχολικό συντακτικό Μουμτζάκη στη σελ. 43 δεν αποσαφηνίζει την αιτιατική της αιτίας από την αιτιατική του σκοπού, αλλά παρουσιάζει την μεν πρώτη δίπλα σε ρήμα ψυχικού πάθους τη δεύτερη δίπλα σε ρήμα κίνησης, το οποίο ακολουθείται και από τελική πρόταση.


Το σχολικό συντακτικό Π. Μπίλλα στη σελ. 109 αναφέρει: η αιτιατική της αιτίας προσδιορίζει ρήματα δικανικής σημασίας, ψυχικού πάθους ή άλλα των οποίων η έννοια χρειάζεται αιτιολόγηση. Ως αιτιατική της αιτίας λαμβάνεται συχνά και η αιτιατική του ουδετέρου δεικτικής, αναφορικής ή ερωτηματικής αντωνυμίας (Τί με δεῖ ζῆν ἐν δεσμωτηρίῳ;). Η αιτιατική του σκοπού εκφέρεται με το ουδέτερο δεικτικής, αναφορικής ή ερωτηματικής αντωνυμίας και συντάσσεται κυρίως με ρήματα κίνησης (Τί τηνικάδε ἀφῖξαι,ὦ Κρίτων;).


Η Ο.Ε.Φ.Ε εύχεται στους μαθητές δύναμη και επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

 
Κατηγορίες
Δημοσιεύσεις ανά Μήνα

ημερολογιο

Ο Καιρός στη Σάμο

Βρείτε μας στο Facebook
Web hosting by ip.gr
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού